Worden robots de nieuwe uitzendkrachten?

wie betaalt schade door uitzendkracht
Een uitzendkracht veroorzaakt schade, wie betaalt?
20 augustus 2018
contract aanbieden via uitzendbureau
Hoe vaak mag je een contract aanbieden via een uitzendbureau?
30 november 2018

Worden robots de nieuwe uitzendkrachten?

Worden robots de nieuwe uitzendkrachten?

Worden robots de nieuwe uitzendkrachten?

Concurrentie van robots?

Iedere werkende en werk zoekende is wel een beetje bang voor concurrentie. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer de concurrentie geen mens meer is? Mensen hebben het namelijk al jaren over de opkomst van robots. Vooral als apparaten die jouw werk voor je doen. De kenmerken die mensen vaak geven aan deze potentiële werkrobots zijn efficiënt, snel en nauwkeurig. Ook menselijke arbeiders hebben deze eigenschappen. Een robot zou dit volgens sommigen echter standaard hebben. Maar hoe realistisch is die angst voor robots in de werksector eigenlijk? En hoe groot zal de concurrentie voor uitzendkrachten worden? Dat zal hieronder uitgebreid worden beschreven.

Mechanisering van de uitvoerende sector

De mechanisering van fabrieken heeft erg veel mensen hun baan gekost. Ook heeft het veel mensen een kans op een baan gekost. Dit heeft echter wel bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat meer mensen gingen studeren voor betere beroepen. Ook waren door de mechanisering meer monteurs nodig. Waar er banen verdwenen door de mechanisering van uitvoerende functies, kwamen ook nieuwe kansen bij. De kans dat een robot in de toekomst uitvoerende functies, zoals die van winkelmedewerker, vervangt is klein. Mensen vinden het namelijk fijn om door andere mensen geholpen te worden in een winkel. Een winkeleigenaar zal dus niet snel een robot als verkoopmedewerker in een winkel neerzetten.

Een robot voor een ander soort functie

Ook telefonisten en sollicitanten voor deze functie hoeven niet bang te zijn voor concurrentie van een robot. Ook van deze functie vinden mensen het prettiger dat een ander mens hem uitvoert. Andere voorbeelden van dit soort functies zijn secretaris of secretaresse, horecafuncties en banen in de zorg. Bovendien is de technologie nog niet eens zo ver dat een robot als arbeidskracht een realiteit wordt.

Hoe ver is de technologie nou eigenlijk?

Er mogen dan wel smart watches en -brillen bestaan, maar dat betekent niet dat robots al voor ons werken. De eerste menselijke robot is zelfs nog een prototype. Hier moet nog jaren aan gewerkt worden voordat dit een eindproduct is. Computers zijn namelijk nog steeds niet nauwkeurig genoeg om te bewegen en ‘denken’ als mensen. Hierom worden klanten van winkels liever door mensen geholpen. Daarnaast moet deze menselijke robot geprogrammeerd worden om bepaald werk te kunnen verrichten. Kortom, een uitzendkracht hoeft voorlopig nog niet bang te zijn voor concurrentie van een robot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *