Een uitzendkracht veroorzaakt schade, wie betaalt?

voor- en nadelen uitzendkrachten
De voor- en nadelen van het inhuren van uitzendkrachten
25 juli 2018
Worden robots de nieuwe uitzendkrachten?
Worden robots de nieuwe uitzendkrachten?
19 september 2018

Een uitzendkracht veroorzaakt schade, wie betaalt?

wie betaalt schade door uitzendkracht

Een uitzendkracht veroorzaakt schade, wie betaalt?

Wie neemt de verantwoording?

Wanneer er schade is gemaakt aan bedrijfseigendommen, moet dit vergoed worden. Dit kan zijn in de vorm van reparatie of gewoon vervanging. Maar wie betaald dit allemaal? Vaak ligt dat aan de situatie zelf. Heeft een werknemer bijvoorbeeld een deuk in een bedrijfsauto gereden, dan is dit meestal de verantwoording van het bedrijf. Bij het kapot maken van een printer kunnen de kosten echter naar de werknemer gaan. In het geval van een uitzendkracht wordt dit een ingewikkelder verhaal. Hieronder wordt dit verder uitgelegd.

Welke rol speelt het uitzendbureau?

In principe heeft het uitzendbureau herstelverantwoordelijkheid als een uitzendkracht schade maakt. Dit geldt voor iedere situatie en vorm van beschadiging. Hierbij maakt het niet uit of het beschadigde object van het bedrijf zelf is of niet. Bedrijven zijn namelijk niet aansprakelijk voor wat een uitzendkracht veroorzaakt. Het vergoeden van reparatie of vervanging is de taak van het uitzendbureau. Dus wat kun jij als bedrijfseigenaar doen wanneer een uitzendkracht iets heeft beschadigd? Ook het antwoord op deze vraag zal verder worden beschreven in de alinea hieronder.

Wat te doen als een uitzendkracht schade veroorzaakt?

Als eerste is het belangrijk om te constateren wat er moet gebeuren. Je dient dus te bepalen of er reparatie of vervanging nodig is, zoals bij elke andere beschadiging. Wanneer er reparatie nodig is, laat je het beschadigde object repareren en stel je het uitzendbureau op de hoogte. Vervolgens kan de factuur naar het uitzendbureau gestuurd worden. In het geval van vervanging stel je eerst het uitzendbureau op de hoogte. Daarna kun je een vervangend object aanschaffen. Tot slot stuur je een betalingsbewijs naar het uitzendbureau. Deze zullen de vervanging dan volledig vergoeden. In sommige gevallen betaalt de uitzendkracht deze vervanging. Het uitzendbureau vergoedt het bedrag dan aan de uitzendkracht.

Wat als een uitzendkracht gewond raakt?

Net als wanneer een uitzendkracht schade maakt, zijn bedrijven niet aansprakelijk voor verwondingen. Wanneer een uitzendkracht gewond raakt is dit dus de verantwoordelijkheid van het uitzendbureau. Bedrijfseigenaren hoeven dus geen schadeclaims in te vullen of eventuele ziekenhuiskosten te betalen. Ook worden zij op deze manier behoed voor een eventuele rechtzaak over de veiligheid van werknemers. Dit is tevens een signaal dat deze veiligheid beter verzorgd kan worden. Dat er in dit geval geen legale consequenties zijn, betekent namelijk niet dat het hier om verantwoorde werkomstandigheden gaat. Zowel bedrijven als uitzendbureaus moeten hieraan denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *