Kies je voor een freelancer of een uitzendkracht?

inhuren uitzendkracht
Waar je op moet letten bij het inhuren van uitzendkrachten
21 juni 2018
voor- en nadelen uitzendkrachten
De voor- en nadelen van het inhuren van uitzendkrachten
25 juli 2018

Kies je voor een freelancer of een uitzendkracht?

freelancer of uitzendkracht

Kies je voor een freelancer of een uitzendkracht?

Voordelen en nadelen

Voor projecten van korte duur of bepaalde taken kun je zowel een freelancer als een uitzendkracht aannemen. Om deze keuze te maken, moet je een aantal voordelen en nadelen tegenover elkaar afwegen. Voorbeelden van dingen die je tegenover elkaar kunt afwegen zijn de kosten en het contract. Daarnaast moet je weten wat de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten arbeiders zijn. Klinkt dit als veel werk? Gelukkig wordt dit hieronder allemaal duidelijk gemaakt.

Verschillen freelancer en uitzendkracht

Freelancers zijn zelfstandigen zonder personeel. Zij verzorgen zelf de facturen, dus hoef je hiervoor geen salarisstrook aan te maken. Daarnaast zijn er freelancers voor vrijwel alle soorten werk en hebben zij vaak een flexibel schema. Uitzendkrachten kun je via een uitzendbureau inhuren. Meestal zijn de schema’s van uitzendkrachten minder flexibel. Je moet hen dus volgens afspraken in het werkrooster inplannen. Daarnaast zijn de meeste uitzendkrachten geschikt voor fysiek werk en werk met machines. Freelancers zijn over het algemeen in meer velden actief. De loon uitkering van een uitzendkracht wordt via het uitzendbureau verwerkt. Er is dus wel een overeenkomst tussen de twee soorten arbeiders. Voor beide hoef je geen salarisstrook aan te maken.

Contract of niet?

Zoek je naar iemand die je na een bepaalde tijd aan wil nemen als vaste kracht? Dan is een uitzendkracht voor jou de beste keuze. Wanneer een uitzendkracht goed werk verricht, heeft deze geen obligatie om nog voor het uitzendbureau te blijven werken. Na het verlopen van zijn of haar proeftijd kun je de uitzendkracht zonder moeite als vaste kracht aannemen. Freelancers zijn geschikter voor werk dat enkel tijdelijk is. Wanneer je iemand zoekt waarmee je zaken zonder problemen kunt stopzetten, zijn freelancers de beste keuze. Dit kan in jouw voordeel werken in verband met het prestatieniveau van de zelfstandige.

Wat is het voordeligst?

Welk soort arbeider het voordeligst is ligt aan het uurloon van de uitzendkracht. Daarnaast moet je het aantal uren dat de uitzendkracht werkt meenemen in deze berekening. Een freelancer betaal je per taak die hij of zij heeft uitgevoerd. Bovendien telt deze btw op bij de prijs van elke taak. Op de factuur van een zelfstandige staat dus elke uitgevoerde dienst voor jouw bedrijf met daarbij de btw. Wat precies de minste kosten voor je bedrijf oplevert hangt volledig af van twee dingen. De hoeveelheid werk en het soort werk dat de uitzendkracht of zelfstandige moet gaan uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *